maandag 4 april 2011

Google '+1': de wereld sinds facebook...

Een ding moeten we Mark Zuckerman en Facebook minstens nageven, ze hebben de wereld veranderd. Niet zozeer omdat we massaal een Facebook-account hebben aangemaakt (begin april 2011 zouden we met zo'n kleine 4 miljoen Belgen op Facebook zitten, bron: http://www.checkfacebook.com/) maar vooral omdat we sinds de introductie van deze sociale media-site alles 'leuk' zijn gaan vinden.

295 dagen zonder regering? Vind ik leuk!
De fotoreportage van ons bomma haar reis naar Tenerife? Vind ik leuk!
Een collega die ziek is? ...euh... Vind ik leuk!

Vind ik leuk-button


Je kan het zo gek niet bedenken of we vinden het vandaag de dag allemaal wel 'leuk'. Dat we dingen leuk vinden is niet zo vernieuwend, wel dat we ons meer en meer laten beïnvloeden door wat onze (sociale media-) vrienden leuk vinden. Het zogenaamde 'liken' is dan ook veel minder onschuldig dan het lijkt. Het gaat niet zomaar over iets leuk vinden maar over beïnvloeding. We laten ons namelijk makkerlijker leiden door de mening of het advies van vrienden. Wat een vriend leuk of interessant vindt, dat zullen we zelf misschien ook wel weten te appreciëren.

... Google '+1'

Ook internetzoekmachine Google is op de 'vind ik leuk'-trein van Facebook gesprongen. De internetgigant experimenteert met een soortgelijke toepassing waarbij gebruikers zoekresultaten kunnen 'raten' en zo aanbevelen bij hun sociale netwerk. Hiermee wil Google ervoor zorgen dat we nog sneller de meest relevante zoekresultaten voorgeschoteld krijgen. Waar websites nu nog hoog kunnen scoren door onder andere het strategisch plaatsen van de juiste zoektermen, zal de ranglijst door deze applicatie mede bepaald worden door de mening van je (sociale media-) vrienden.

Ook voor e-marketeers betekent Google '+1' een nieuwe uitdaging. Om een echt goede positie te krijgen in de ranglijst zullen ze er moeten voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen de aangeboden informatie nuttig vinden en zullen 'liken'. De strijd om de surfer / consument is hierbij open verklaard !

Google '+1'-button



PS: Voor zij die er nu al niet genoeg van krijgen, het Google '+1'-introductiefilmpje:







Geen opmerkingen:

Een reactie posten