woensdag 30 maart 2011

Twitter voor beginners


Twitter, wie er nog nooit heeft van gehoord lijkt vandaag de dag wel van een andere planeet te komen. Twitter, je komt het bijna overal tegen. Zelfs televisiekijkers worden nu ook aangespoord om via Twitter hun mening te geven over televisieprogramma's.

Twitter is dus hot ! Maar wat is het nu precies, hoe begin je eraan en waar moet je rekening mee houden ? Wat volgt is een handleiding voor beginners, niet voor professioneel gebruik (kmo's, bedrijven, ...), maar voor de gewone man in de 'digitale' straat. Binnenkort publiceer ik op mijn blog ook een handleiding voor de meer gevordere gebruiker.

Dit artikel heeft zeker niet de pretentie om volledig te zijn. "Al doende leert men" zegt het spreekwoord, dit is ook van toepassing op Twitter. Met deze handleiding geef ik je alvast een aanzet tot een goede start.

Twitter?

Twitter is een zogenaamde sociaalnetwerksite / microblog waarbij gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens kunnen publiceren. De baseline van Twitter maakt duidelijk waar het allemaal rond draait: 'the best way to discover what's new in your world'.

Terminologie


  • Tweet:  tekstbericht van maximaal 140 karakters
  • Reply: Wil je reageren op een tweet? Door op 'reply' te drukken stuur je een bericht naar de auteur van een tweet.Opgelet: een reply is voor iedereen zichtbaar. Wil je echt een persoonlijk bericht sturen, gebruik dan de optie 'messages'.
  • Retweet (RT): Heeft iemand een leuke of interessante tweet gepost? Via de optie 'retweet' kan je deze tweet ook delen met je eigen groep volgers.
  • Favorites: Belangrijke tweets kan je markeren als 'favorite'. Op die manier kan je ze snel terugvinden indien je de tweet nog eens wenst te lezen.
  • Lists: Je kan in Twitter ook Lists aanmaken. Zo kan je twitteraars in groepen onderverdelen op basis van gemeenschappelijke kenmerken.
  • #: De 'hashtag': je gebruikt een hashtag om keywords aan te duiden en zo de zichtbaarheid van je tweet te bevorderen. Plaats je bijvoorbeeld een tweet over je bezoek aan de stad Gent, dan kan je #gent gebruiken. Iedereen die nadien op #gent zoekt zal dan ook je tweet terugvinden.
  • url shortening: Links delen op twitter kan soms problematisch zijn. Je hebt slechts 140 karakters en sommige links zijn echt wel lang. Daar bestaat gelukking een oplossing voor: url shortening. Er bestaan specifieke websites (zoals bit.ly en tiny.cc) waar je een bestaande link kan intypen, de tool maakt er een kortere versie van. Zo win je alvast heel wat karakters!
  • #ff: 'Follow Friday'. Volg je mensen die je ook bij je netwerk wil aanbevelen? Gebruik dan #ff gevolgd door @ en de naam van de persoon die je wil aanbevelen (vb. #ff @actuaman)

Tips

Voor je van start gaat met Twitter, nog enkele tips. Zie deze als tips n.a.v. mijn ervaringen met Twitter en niet zozeer als regeltjes.  

Op het internet vind je nogal wat artikels die je vertellen hoe je meer volgers krijgt op Twitter. Ik leg de focus toch wat anders: We proberen natuurlijk het aantal volgers op te krikken, maar dan vooral van mensen van wie jij wil dat ze je volgen.

 

  • Optimaliseer je profiel
    Belangrijk is om duidelijk te maken wat mensen van je mogen verwachten. Waar ben je mee bezig (professioneel en in je vrije tijd), waarover denk je het meest te zullen twitteren? Vermeld dit kort en bondig in je beschrijving zodat twitteraars heel duidelijk weten wat ze van je mogen verwachten wanneer ze je volgen.
  • Elke tweet is belangrijk
    Elke tweet is zowat een examen. Je bouwt zorgvuldig een publiek van 'followers' op maar die hebben wel bepaalde verwachtingen van je. Publiceer je in hun ogen alleen maar oninteressante of weinig zeggende tweets, dan is de kans groot dat ze je al zeer snel 'unfollowen' en dat je publiek smelt als sneeuw voor de zon.
    Bovendien, wanneer iemand overweegt om je te volgen kan die ook je historiek van tweets bekijken. Zijn er alleen maar oninteressante of weinig zeggende tweets dan is de kans klein dat die persoon je ook effectief zal volgen.
  • Wees bewust van wat je zegt
    Ook al lijk je je op Twitter in de anonimiteit te kunnen begeven, niets is minder waar. Wie twittert onder eigen naam moet er zich van bewust zijn dat je tweets ook verbonden zijn aan je naam. Wie je naam intypt in een zoekmachine zal ongetwijfeld ook op je twitteraccount terechtkomen en je tweets kunnen lezen.
    Ook wie met een schuilnaam op twitter zit kan niet zomaar zeggen wat hij denkt. Een goed voorbeeld hiervan is de recente case ‘frigo/piop/stijn stijnen’. Vanop de computer van de (nu ex-)doelman van Club Brugge werden verschillende berichten gepost op diverse supportersfora. In die berichten werden de prestaties van Stijnen bewierookt, de medespelers werden soms zwart gemaakt. De berichten werden gepost onder de synoniemen ‘frigo’ en ‘piop’.  De berichten werden gelinkt aan het unieke IP-adres van de computer van  Stijnen enzo werden ‘frigo’ en ‘piop’ ontmaskerd.
  • Twitter, maar met mate !
    Er bestaat zeker geen algemene regels over het aantal berichten dat je per dag mag publiceren, maar het is toch aan te raden met mate te twitteren. Een stortvloed aan berichten kan er namelijk voor zorgen dat je als ‘te druk’ wordt gepercipieerd en dat je volgers je dan ook massaal zullen 'ontvolgen'.
  • Gebruik hashtags
    Heb je een tweet over een populair item, zoek dan via de search-knop op wat er over dat onderwerp wordt gezegd. Zo kom je ongetwijfeld populaire hashtag-beschrijvingen tegen die je ook in je tweet kan verwerken. Op die manier zal je tweet worden opgenomen in de 'flow' over dit onderwerp.
    
    
    Hashtag #rodeduivels
    
    
    Hashtag-search op #rodeduivels
  • Reply
    Besteed zeker de nodige aandacht aan interactie. Replyen op interessante tweets zorgt voor intensievere contacten en het is zo ook mogelijk om je te profileren op bepaalde onderwerpen.
  • Volg gericht (1)
    Beschouw Twitter niet als een sociale netwerksite als Facebook.  In Facebook zijn contacten meestal echte vrienden of kennissen, bij Twitter ligt de drempel lager en kan je zowat iedereen volgen. Beperk je niet tot mensen die je al kent, maar volg gericht mensen die je interessant lijken.
  • Volg gericht (2) - volg maar met mate
    Je twittert natuurlijk niet alleen voor jezelf. Het is leuk dat je al eens een reactie krijgt op je berichten en dat je je aantal volgers ziet toenemen. Dat betekent echter niet dat je zelf massaal mensen moet gaan volgen in de hoop dat zij dat ook bij jou doen. Zorg er dus voor dat het aantal mensen dat je volgt zo rond het aantal volgers ligt dat je zelf hebt. Dit geeft aan de andere Twitteraars/mogelijke volgers een positieve indruk. Je blijkt interessant genoeg om als eerste gevolgd te worden.
  • Volg gericht (3) - volg niet iedereen die jou volgt
    In navolging van de vorige opmerking, voel je niet verplicht om iedereen te volgen die jou volgt. Je beslist zelf wie je interessant genoeg vindt om te volgen.


Twitter, hoe start ik ermee


Stap 1: Sign up (www.twitter.com)

De eerst stap is het aanmaken van je eigen account (SIGN UP).

Vul je naam (full name) en username in.
Het systeem gaat automatisch na of je username al in gebruik is of niet. Een username is namelijk uniek in Twitter. Twitter geeft direct aan of de door jou gekozen naam nog vrij is.

Vervolledigen doe je met het invullen van paswoord en mailadres.

Klik vervolgens op 'create my account'. Je hebt nu een persoonlijke pagina op twitter!  - www.twitter.com/jouwusername

Sign Up



Stap 2: Vul je setting in

Alvorens je echt begint te twitteren kan je best nog even je settings nakijken en aanvullen.
Zo kan je onder meer je tweets beschermen (via de keuze Protect my tweets) hoewel dit in eerste instantie niet echt aan te raden is. Vergeet zeker ook niet je profiel in te vullen. Zo kan je er een link plaatsen naar je website of blog. Ook het veld ‘bio’ is zeker de moeite om in te vullen. Op basis van de ingevulde informatie kunnen twitteraars namelijk beslissen om je te volgen ! Wil je je twitter-omgeving liever wat creatiever, ga dan zeker langs bij ‘design’. Je kan er kiezen uit een kleine twintig thema’s of een eigen design aanmaken.



Settings 

Stap 3: Twitteren maar

Je bent eindelijk klaar voor je eerste tweet. Moeilijk is dat niet. Typ je tweet en druk op 'tweet' !

Tweet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten