dinsdag 1 maart 2011

De hand van … Ariël en Frank

Vrijdagavond staat de topper van de 28ste speeldag in de Jupiler League op het programma. In het Astridpark nemen Anderlecht en Racing Genk het tegen elkaar op met als inzet de voorlopige leidersplaats in onze vaderlandse competitie.

Ook al is de wedstrijd nog veraf, we zien de spanning en nervositeit nu al oplopen.  Zo besliste Racing Genk-coach Frank Vercauteren dat zijn ploeg deze week achter gesloten deuren traint.  ‘Zo  kan de ploeg zich in alle rust voorbereiden op de wedstrijd van vrijdag’ zo zal de uitleg wel luiden. De beslissing is echter tekenend voor de zenuwachtigheid die er nu al heerst.
In de ‘ideale wereld’ kan de voetballiefhebber vrijdagavond genieten van een sportief hoogstaande wedstrijd, waar gestreden wordt op het scherp van de snee, maar binnen de grenzen van het toelaatbare. De toppers van de voorbije jaren (en dan vooral die tussen Anderlecht en Standaard) hebben ons namelijk geleerd dat dit niet zo vanzelfsprekend is.  Verklaringen in de pers, de (financiële) belangen en de hoge verwachtingen van supporters en bestuur zetten de spelers vaak onder grote druk. Dit zien we niet alleen in onze eigen competitie, afgelopen zondag was het ook ‘prijs’ in Nederland. In de wedstrijd tussen AZ en FC Twente werd Twenteverdediger Douglas uitgesloten na een slag aan AZ-speler Wernbloom.  Douglas ging na het tonen van de rode kaart volledig door het lint (en ja daar bestaat een youtube-filmpje van)  en moest door zijn medespelers in bedwang gehouden worden. Desondanks slaagde hij er zelfs in om Wernbloom bij het verlaten van het veld nog een tik te geven, en die ging dan nog eens gewillig liggen natuurlijk. O ja, AZ won de wedstrijd.
We hopen dat het er vrijdagavond iets gemoedelijker aan toegaat in onze eigen competitie, en dat de spelers het wel sportief kunnen houden. Ze worden daarbij echter niet geholpen door hun coaches. Deze Anderlecht-Genk staat namelijk ook voor een deel, en helaas opnieuw, in het teken van de koude oorlog tussen Ariël Jacobs en Frank Vercauteren.  Beide heren slagen er niet in hun woelige relatie uit het verleden achter zich te laten. Ook al ligt de onenigheid al enkele jaren achter hen, de strijdbijl is nog altijd niet begraven. Tijd heelt alle wonden, maar dat lijkt helaas niet op te gaan voor Ariël en Frank. In de heenwedstrijd zat zelfs een simpele handdruk er niet in … Zowel Jacobs als Vercauteren hadden het ‘te druk’ en hadden de trainer van de tegenstander ‘niet gezien’, zo luidde het…. Helaas zal dit ‘non-event’ opnieuw de aanloop naar de topper beïnvloeden. Als de coaches het hoofd al niet koel kunnen houden, hoe moeten ze die boodschap dan overbrengen op hun spelers ?
En toch duimen we voor een sportief hoogstaande wedstrijd tussen twee smaakmakers van deze competitie. We duimen dat de beste ploeg de wedstrijd mag winnen en kijken uit naar een respectvolle handshake tussen Ariël en Frank !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten