vrijdag 6 mei 2011

De defibrilator

Het was een klein berichtje in Het Nieuwsblad; de gemeente Beernem koopt geen defibrilator http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=6F39OBPE&postcode=8730).
Met zo’n titel trek je natuurlijk direct mijn aandacht, geen defibrilator ?!
Defibrilators je ziet ze steeds meer opduiken, in grote treinstations, binnen grote kantoorgebouwen, rond sportvelden, …  De toestellen worden gebruikt om stroomstoten te geven bij een hartstilstand. Wie daar ooit mee te maken heeft, zal ongetwijfeld blij zijn dat een dergelijk toestel in de buurt is.
Maar in Beernem moeten ze er dus niet van weten. Het gemeentebestuur gaat, zo leert het artikel, niet in op het voorstel om een automatische externe defibrilator (AED) te plaatsen op het plein tussen het gemeentehuis en het plaatselijke ontmoetingscentrum. Nu ken ik de gemeente Beernem wel een beetje. Op die plaats ‘gonst’ het van de bedrijvigheid. Je vindt er ook nog de plaatselijke bibliotheek en het gemeentelijke zwembad.  Best wel wat activiteit dus. Zo’n defibrilator op die plaats, het lijkt me geen slecht idee.

Daar denkt het gemeentebestuur dus anders over. Maar daar hebben ze een goede reden voor (NIET!). Volgens schepen Janssens is de plaatsing van één AED-toestel op één plaats onrechtvaardig ten opzichte van andere plaatsen waar zo’n toestel verantwoord is, zoals bij een school of een sporthal.  Bon, dan denk je bij jezelf ‘hoe bedenken ze het?’. We plaatsen geen AED omdat dat discriminerend zou zijn voor andere plaatsen waar we er ook eentje zouden kunnen plaatsen... We doen dus liever niets, dan dat we één toestel plaatsen. Dat lijkt me nogal kort door de bocht…
Zouden we een dergelijke redenering dan ook maar niet beter doortrekken naar de flitspalen in ons land ? We plaatsen geen flitspalen omdat het plaatsen van een flitspaal op een welbepaalde plaats onrechtvaardig zou zijn ten opzichte van andere plaatsen waar zo’n toestel ook verantwoord is. Ik dacht het niet, als we de wildgroei van flitspalen langs onze Vlaamse wegen overschouwen.
Wat stelt het gemeentebestuur dan wel voor “We willen onze personeelsleden in de eerste plaats aanmoedigen om een cursus EHBO te volgen”. Schitterend idee (en ja dat meen ik)! Ik heb ooit ook zo’n cursus gevolgd en daar steek je dus echt wel iets van op. Personeelsleden stimuleren om zo’n cursus te volgen is een goede zaak, en vergeet ook zeker niet om zo’n cursus regelmatig te herhalen… Want wat je niet vaak gebruikt, durf je wel eens te vergeten.
Maar het blijft jammer dat het gemeentebestuur het ziet als een of/of – zaak in plaats van en/en. En een cursus EHBO én een defibrilator, dat was nog beter geweest.
Goed, niets is voor eeuwig… Hopelijk is deze beslissing dat ook niet…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten