maandag 13 juni 2011

Twitter en het einde van de url-shorterner ?!

“Twitter gaat zelf links verkorten”, het was een klein maar niet onbelangrijk bericht vorige week.

Alle twitteraars worstelen wel eens met een net te lang tekst, 140 tekens het is soms te weinig. En daarom doen we allen wel eens een beroep op een zogenaamde URL-shorterner (zoals bit.ly en tinyurl). Deze tool zet je link om in een kortere versie, zo bespaar je alvast enkele luttele tekens.

Leuk bedacht zo'n url-shortener, dat wel, maar het blijft toch een omslachtige procedure. Je moet met je link namelijk eerst naar de url-shortener en met de verkorte versie kan je dan opnieuw terecht in je twitterbericht. Het zijn maar twee kleine stappen, maar soms ook één teveel.

En dus was er wel wat gejuich te horen toen Twitter aankondigde in de toekomst zelf de links te zullen verkorten. Gejuich bij de Twitteraars maar ook gemor bij de ontwikkelaars. Door deze nieuwe Twitter-service vrezen ze dat hun tool niet meer zal gebruikt worden.

Dat doemscenario zie we nog niet direct opduiken. URL-shorteners doen namelijk meer dan het louter verkorten van je link, ze bieden ook de mogelijkheid om het aantal clicks op je link bij te houden. En die functionaliteit is tot op heden nog niet in gebruik bij Twitter. URL-shorteners hebben dus zeker nog een bestaansrecht, de vraag is natuurlijk: hoe lang nog?! Enerzijds kunnen ze zelf nieuwe functionaliteiten aan de gebruiker aanbieden, anderzijds hangt het zwaard van damocles (we noemen het gewoon Twitter) wel boven hun hoofd. Want wat de url-shorteners kunnen, zal Twitter op termijn ook wel kunnen ...

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het vermoeden dat er weinig fervente Twitteraars echt gebruik maken van Twitter.com. Vaak gebruiken ze toch andere tools, zoals HootSuite of TweetDeck, om een goed overzicht over het twitterverkeer te houden. Zij zullen deze nieuwe service van Twitter nooit gaan gebruiken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor fervente Twitteraars is Twitter.com inderdaad wellicht niet zo handig, maar voor veel nieuwe Twitteraars is het nog altijd de eerste instap, waarmee ze ongetwijfeld hun eerste wat onzekere stappen zetten op dit sociale medium.

    BeantwoordenVerwijderen